Recensie: Kleine gelukjes - Audrey Adelin

Omslag door Iris van den Akker

Het verhaal

Een liefdesbrief aan de plottwists in het studentenleven

Als Ada gaat studeren aan de universiteit in Gent, wil ze dolgraag haar plek in de wereld vinden na een moeilijke periode op de middelbare school. Die zoektocht gaat misschien gepaard met vallen en opstaan (en kotsende huisgenoten… om een voorbeeld te noemen), maar Ada ontdekt al snel dat er altijd onverwachte dingen op je pad kunnen komen. Zoals pasta-pesto-geluk met diezelfde liefdevolle huisgenoten, een leesclub met gelijkgestemde studiegenootjes die al snel als familie voelen, en Mara met haar warme glimlach en liefde voor chocolade en sjaals.

'Kleine gelukjes' is een hartverwarmende en ontroerende Young Adult voor tieners vanaf vijftien jaar en voor (jong)volwassenen over jezelf en de wereld ontdekken. Een boek over alle grote en kleine vormen van liefde, (zelfgekozen) familie en opgroeien. Perfect voor de fans van Becky Albertalli, Emily Henry en Alice Oseman.

 

Mijn leeservaring

Ik heb Kleine gelukjes inmiddels twee keer gelezen. Eerst als paperback en later nogmaals toen het audioboek eenmaal verschenen was. En het was onwijs genieten om het verhaal in haar moedertaal te horen. Regelmatig werden woorden anders uitgesproken dan ik ze in mijn hoofd had gezegd. Zo is Ada's kamerplantje George in het Vlaams 'Sjors' terwijl ik het in mijn hoofd op zijn Engels had uitgesproken. Ik kan je dus van harte aanraden om te kiezen voor het audioboek, voor de meest authentieke ervaring!

 

Coming of age

Ik pikte dit boek op omdat ik hou van verhalen die zich afspelen op de universiteit en ook omdat ik hou van verhalen waarin mensen hun 'ik' ontdekken, en deel daarvan is vaak hun seksualiteit, in de breedste zin van het woord. Als je houdt van Heartstopper maar heb je je personages graag net een tikkeltje ouder, dan is dit zeker weten een aanrader voor je. Het is voor mij het perfecte YA boek. Hoopvol, eerlijk, met struggles en vriendschappen. Het is niet allemaal leuk of makkelijk. Maar het is echt, en ondanks de moeilijke dingen die Ada meemaakt voelt Kleine gelukjes als een warme knuffel. Het voelt niet verzonnen of utopisch. Het is realistisch en dat waardeer ik enorm. Natuurlijk weet ik dat het verhaal verzonnen is, maar ik was echt op een andere plek als ik las en vergat even mijn eigen realiteit, en is dat niet wat we allemaal willen?

 

Gescheiden ouders

Ada's ouders zijn al jaren uit elkaar. Haar moeder heeft een hele lieve nieuwe partner, en ook haar vader is hertrouwd. Helaas is er veel wrijving tussen Ada en haar vader. En dat bedoel ik niet helaas in de zin van ze moeten het "goedmaken", maar helaas in de zin van ze verdient zo veel beter. Mijn ouders zijn ook al jaren uit elkaar dus ik begreep een deel van haar gevoelens wel. Meestal vermijd ik boeken waarin de ouders van het hoofdpersonage niet goed met elkaar kunnen omgaan. Maar ik wilde dit boek zo graag lezen om alle andere aspecten dat ik het toch heb gedaan. En soms kwam het echt wel binnen! Maar het was ook wel weer helend.

Ze zeggen dat liefde van ouders voor hun kinderen onvoorwaardelijk is, maar eigenlijk zou ik beter moeten weten dan te luisteren naar zinnen die beginnen met 'ze zeggen dat'. En toch wilde ik geloven dat papa's liefde voor ons vanzelfsprekend was, dat hij ondanks zijn vele excuses nog altijd van ons hield. Maar dat doet hij niet. Hij heeft genoeg van ons. [...] Dus vraag ik me af: is het zo makkelijk? Is het zo makkelijk om opzij gezet te worden, terwijl je iemand zo liefhebt?

Mentale gezondheid & belonging

Natuurlijk vroeg ik Audrey voor verschijning al of het verhaal naast queer representatie ook disability representatie zou bevatten. En ze vertelde me dat een bijpersonage migraine heeft en dat Ada met haar mentale gezondheid worstelt. Niet een klinische diagnose, maar wel worstelingen. Helemaal prima! Niet alles hoeft gedefinieerd, en het kan heel mooi zijn om dingen vaag te houden. Op die manier kunnen mensen het zelf invullen en voelen ze nog meer die verbinding met een personage. Maar oh, wat wilde ik Ada vaak een knuffel geven. Het is zo moeilijk om ergens opnieuw te beginnen. Helemaal als je in het verleden slechte ervaringen hebt gehad met het opstarten van nieuwe vriendschappen. Dus het was heerlijk om haar met haar mensen te zien. Een club te vinden waar ze zich echt thuis voelt. Bij mensen die haar waarderen voor wie ze is. 'Belonging' is een woord dat ik met Kleine gelukjes associeer. Ada vindt eindelijk een plek waar ze echt thuishoort.

 

Vormen van liefde

Ik vond het ontzettend fijn dat er juist ook heel erg een focus was op platonische liefde, niet alleen op romantische. Als iemand die op het aro-spectrum valt is dat altijd onwijs fijn. Dat er aandacht en erkenning is voor andere vormen van liefde. Vriendschappen zijn net zo waardevol als romantische relaties en dat laat Audrey Adelin heel goed zien in dit voortreffelijke debuut.

Maar ook romantische liefde kwam aan bod. Ik vond het heel mooi gedaan hoe Ada questioning was. Ze wist dat ze misschien ook ergens onder de regenboog past, maar waar precies was voor haar (nog) niet duidelijk. Wat ik vooral fijn vond was dat Kleine gelukjes geen grote gay crisis was. Langzaam ondervond ze gewoon (of, en) tot wie ze zich aangetrokken voelde. Het was geen groot ta-daa moment. Maar een langzame ontdekking of verschuiving. Ik zou graag meer van zulke boeken zien. Het deed me wat dat betreft denken aan Imogen, obviously van Becky Albertalli. De geleidelijke ontdekking van seksualiteit in een verwelkomende omgeving. (Er zit homofoob gedrag in het verhaal, maar dit werd duidelijk afgekeurd en tegengesproken! En Ada haar mama, plus papa en broers zijn ontzettend open-minded en omarmen haar.)

 

Conclusie

Kleine gelukjes is alles wat een queer coming of age YA voor mij zou moeten zijn. Liefde in al haar vormen, lieve mensen, een verwelkomende veilige omgeving, uitdagingen en worstelingen. Een verhaal met moeilijke momenten maar hoop voert de boventoon. Audrey Adelin's debuut voelt als een warme knuffel, een verhaal dat je zegt: jij mag er zijn, precies zoals je bent, wees welkom. En ik kan niet wachten om te ontdekken wat Audrey nog meer voor ons in petto heeft!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.