Recensie: Ik geloof in jou - Hinke van Abbema
Indrukwekkend, duister en hoopvol
Toen ik aan dit verhaal begon verwachtte ik een queer verhaallijn, ik hoopte op een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Dit boek was absoluut niet wat ik had verwacht maar het was bijzonder indrukwekkend. Check zeker weten even de content warning want er worden nogal heftige onderwerpen besproken en getoond in dit verhaal!
Content warning:
Het verhaal
‘Ik geloof in jou’ van Hinke van Abbema is een prachtige nieuwe young adult dat het verhaal vertelt van de islamitische Aicha en de christelijke Sara. De zeventienjarige Aicha zit in het laatste jaar van de havo. Ze is goed bevriend met Youssef, en haar ouders zien een relatie tussen de twee wel zitten. Maar dan ontmoet Aicha op een dag de christelijke Sara, die doet wat ze wil. Als Sara haar op een dag vertelt dat ze lesbisch is, weet Aicha niet zo goed wat ze met haar gevoelens aan moet. Kan ze vrienden blijven met iemand die op meisjes valt en ook nog eens ergens anders in gelooft? En wat is er precies met Sara aan de hand?
Mijn leeservaring
Ik heb ontzettend genoten van Hinke’s eerste boek ‘Door jou ben ik mij’ dus ik had helemaal zin om dit boek te lezen. Ik dacht, yay nog een queer verhaal van eigen bodem! Maar ik heb de genoemde issues uit de ondertitel zwaar onderschat. Ik had geen flauw idee dat dit boek zo heftig zou worden. En nou is het niet erg dát het heftig werd, maar een waarschuwing was fijn geweest, ik schrok namelijk best wel van de inhoud. Dit zal helemaal heftig zijn voor mensen die te maken hebben met gelijksoortige dingen.
Als je kan vermelden dat er verschillende Arabische woorden worden gebruikt en je achterin een verklaring kan vinden, kun je ook prima een content warning plaatsen. Een gemiste kans…
Ook, en dit vind ik nog schandelijker, stonden er achterin het boek geen hulplijnen vermeld. Nergens een bericht van ‘als jij na het lezen van dit boek vragen hebt of ergens mee worstelt kun je hier en hier terecht voor hulp en informatie’. Als je een boek schrijft waarin je hoofdpersonage een zelfmoordpoging doet, vind ik dat je hulplijnen moet vermelden! (onderaan deze blog heb ik een aantal websites vermeld).
Ik heb de auteur hierover benaderd, of er een reden was dat er geen contentwarning en hulplijnen zijn geplaatst. Hinke gaf aan dat het gewoon glad vergeten is. Jammer! Hier ligt vind ik ook een verantwoordelijkheid bij de uitgeverij, ik hoop dat zij hier in de toekomst ook alerter op gaan zijn.
Wat vond ik er nou van?!
Omdat ik een wat luchtiger verhaal had verwacht, wist ik lange tijd niet zo goed wat ik van dit boek vond. Vandaar dat de recensie ook even op zich heeft laten wachten. Maar ik ben er uit. Ik heb alles kunnen laten bezinken en heb er eens flink over nagedacht.
Ik geloof in jou is een bijzonder mooi boek. Maar zo veel duisterder dan ik had verwacht.
De hoofdstukken worden afwisselend vanuit beide perspectieven verteld en aan het begin van elke perspectiefwissel staat een stukje songtekst van Billie Eilish. Ik ken Billie’s muziek niet zo goed, maar de teksten pasten mooi bij het verhaal. Diep, duister en (wan)hoopvol.
Vriendschap
In het verhaal volgen we de witte Sara, een christelijk meisje met roze haar. En haar klasgenoot Aicha, een moslim meisje met Marokkaanse achtergrond. Op het eerste gezicht lijken ze niet zoveel gemeen te hebben, maar toch klikt het. De vriendschap die ontstaat is zo anders dan de meeste (meiden)vrienschappen in boeken en dat was verfrissend! Hun gesprekken gingen echt de diepte in. Sara vertelt over haar opdringerige gedachten en beide meiden vertellen over hun geloof(sbeleving). Daarnaast appen ze heel wat af en een deel van die berichtjes werd weergegeven in het boek. Dat vind ik altijd een leuke toevoeging!
Zelfmoordgedachten
Maar poeh. Ik ben geschrokken van de duistere dingen waar Sara mee worstelt. De zelfmoordgedachten, de extreme stemmingswisselingen, de eenzaamheid en zelfhaat. Ik was ingesteld op een queer (liefdes)verhaal, dus dit was schokkend. Sara’s zelfmoordgedachten werden niet geromantiseerd zoals je nog wel eens in verhalen ziet. Dit was rauw, eerlijk. Ik vind het goed dat zulke dingen worden besproken. Laten zien van, hé, het is oké om te worstelen. Het is oké als het niet alleen lukt en je hulp nodig hebt. Je bent niet alleen. Maar ik vind dat als je zulke heftige onderwerpen aansnijdt, je de lezer moet waarschuwen. Ik kan me niet voorstellen hoe schokkend het moet zijn voor mensen die zelf een zware depressie hebben (gehad) en al helemaal voor mensen met zelfmoordgedachten. Dit boek zal keihard bij hen binnenkomen…
Pluspunten
Wat ik dan wél weer leuk vond waren de gesprekken over seksualiteit. Hinke is een queer christen, (en in haar boeken wordt niet gevloekt, dat is voor mij altijd een verademing) en seksualiteit is groot onderwerp in haar boeken. En ook al lag de focus voor mij voornamelijk op Sara’s mentale gezondheid, Aicha’s reis/de gesprekken over seksualiteit namen een mooie tweede plek in. Hoe wordt er naar gekeken vanuit hun geloof? Hoe gaat familie er mee om? Voor Aicha gaat er een wereld open als Sara bij haar uit de kast komt. Ze worstelt er wel mee; wat vindt zíj er nou van?
Vond ik de reis die de meiden maakten helemaal realistisch? Ik heb geen flauw idee. Ik zou zoiets nooit hebben gedaan op die leeftijd, maar ik was dan ook een braverik. Misschien dat anderen het wel zouden doen… Maar het was wel leuk om een vleugje Vlaams te zien. Altijd fijn als auteurs rekening houden met onze zuiderburen en een stukje België in hun boek stoppen!
Conclusie
Ik geloof in jou is een indrukwekkend verhaal. Het bespreekt zware onderwerpen zoals zelfmoordgedachten en depressie. Een verstoorde relatie met eten, stemmingswisselingen en eenzaamheid. Maar er was ook hoop, vriendschap, geloof. De gesprekken over seksualiteit waren waardevol en de poëzie die Sara schreef vond ik een mooie toevoeging.
Ik miste een content warning en hulplijnen, maar als je voorbereid bent op de heftige onderwerpen raad ik je dit verhaal zeker aan!
* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.
Heb jij last van zelfmoordgedachten en zoek je hulp?
Nederland: bel gratis 113 (of 0800-0113) of chat anoniem via 113.nl
België: bel gratis 1813 of chat anoniem via zelfmoord1813.be
Reactie plaatsen
Reacties